Ört och ostbakad lax!!
8per
- 1 Hel laxsida ca 1,5 kg
- 1 dl färsk hackad basilika
- 1/5 dl hackad persilja
- 1 msk sesamfrö
- 1 dl riven parmesanost
- 3/4 dl riven hårdost
- 75 g riven fetaost
- 25 g pinjenötter
- 1 kg färsk potatis
- olja
Basilikasås:
- 1 liten finhackad gul lök
- 2 finhackade vitlökar
- 25 g smör
- 4 dl vatten
- 1/2 dl vetemjöl
- 3 msk hummerfond
- 4 dl lätt creme fraiche
- 1/2 dl hackad färsk basilika
- 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
Gör så här:
- Lägg ut laxen på en plåt med bakpapper på. Ta ev bort ben , salta och peppra.
- Blanda basilika, persilja och ostarna. Bred ut det över laxen och strö över pinjenötterna.
- Tvätta och dela de stora potatisen. Lägg dem på ett ugns fat, droppa över lite olja och salta , sesamfrö. Ställ in både lax och potatisen i ugnen 225 grader ca 30 min eller till laxen har 65 grader och potatisen har fin färg.
- Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull, pudra över mjölet och blanda. Häll på vatten och creme fraichen sjud 5 min
- Tillsätt basilika. Mixa såsen med en mixerstav , smaka av med citronsaft, hummerfond, salt och peppar. Servera med sås potatis , och kokta primörer
[…] mat Ört och ost gratinerad lax med tillbehör, öl, vin, te, […]