Sill recept..

Jans Stekta inlagda sill

  • Rågmjöl
  • salt
  • salt / pepper
  •  ca 1kg sillfileer

Lag:

  1. Koka upp i 5 min
  2. 4 dl vatten
  3. 1 dl ättikssprit
  4. 3 dl socker
  5. ca 20 st Hel vitpeppar och kryddpeppar
  6. 1 Rödlök hackad
  7.  1 gul lök hackad

Sila och låt kallna.

Tag sillfileerna lägg dem dubbelt och vänd i mjölblandningen / stek, och låt svalna. Varva sillen med ca 2 st skivad rödlök, kryddpepparn och sist häll på lagen

Dansk currysill

  • 2 burkar skurna matjesfileer ( a 200g )
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl majonäs
  • 2 tsk curry
  • 1 msk finhackad purjolök
  • 1 msk finhackad dill

Gör så här:

  1. Blanda gräddfil och majonäs och rör ner purjolök och dill
  2. tillsätt curryn, smaka av. Var inte rädd för att ta mer curry om du vill ha mer sting i såsen
  3. Lägg till sist ner de avrunna matjesillerna 

 

Brantevikssill

  • 1 kg sillfile` som flås och och läggs i följande lag:
  • 6 dl vatten
  • 1 dl ättika ( 24% )
  • 2 msk salt

Till inläggningen:

  • 5 dl socker
  • 40 krossade vitpepparkorn
  • 40 krossade kryddpepparkorn
  • 2 stora gula hackade lökar
  • 2 stora hackade rödlökar
  • 1-2 msk citronpeppar
  • 2 smulade lagerblad
  • 1 stor knippe hackad dill

Gör så här:

  1. Låt sillen ligga i den första lagen över natten på sval plats. Ta därefter upp sillen och låt den rinna av.
  2. Blanda alla ingredienser till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög burk. Låt dra några dagar i kyl innan ni äter den.

 

Källa: Skånska sillaacademien

Vegetarisk julsill

  • 1 stor Auberginer
  • 1liter vatten
  • 1/2 mk salt
  • 2 dl soja eller havregrädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 3 msk chilisås
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 msk salt
  • 1 rödlök
  1. Skala Auberginen med en potatisskalare.
  2. Skär den i 1 1/2 cm breda skivor, skär dem sedan i sneda sill-liknande bitar.Man kan också skära långa bitar.Koka vatten och salt, lägg ner bitarna och koka under lock ca, 15 min tills de blir mjuka och mjälla. Låt stimlorna rinna av i ett durkslag. Tryck ut vätska med baksidan av en träsked.
  3. Blanda grädde, sambaloelek och chilisås. Pressa i vitlöken.
  4. Lägg ner Auberginestrimlorna  i såsen och blanda runt. Smaka av med salt. Det ska smaka lika salt som sill. Garnera med rödlök. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *