Sill recept..
Jans Stekta inlagda sill
- Rågmjöl
- salt
- salt / pepper
- ca 1kg sillfileer
Lag:
- Koka upp i 5 min
- 4 dl vatten
- 1 dl ättikssprit
- 3 dl socker
- ca 20 st Hel vitpeppar och kryddpeppar
- 1 Rödlök hackad
- 1 gul lök hackad
Sila och låt kallna.
Tag sillfileerna lägg dem dubbelt och vänd i mjölblandningen / stek, och låt svalna. Varva sillen med ca 2 st skivad rödlök, kryddpepparn och sist häll på lagen
Dansk currysill
- 2 burkar skurna matjesfileer ( a 200g )
- 1 dl gräddfil
- 1 dl majonäs
- 2 tsk curry
- 1 msk finhackad purjolök
- 1 msk finhackad dill
Gör så här:
- Blanda gräddfil och majonäs och rör ner purjolök och dill
- tillsätt curryn, smaka av. Var inte rädd för att ta mer curry om du vill ha mer sting i såsen
- Lägg till sist ner de avrunna matjesillerna
Brantevikssill
- 1 kg sillfile` som flås och och läggs i följande lag:
- 6 dl vatten
- 1 dl ättika ( 24% )
- 2 msk salt
Till inläggningen:
- 5 dl socker
- 40 krossade vitpepparkorn
- 40 krossade kryddpepparkorn
- 2 stora gula hackade lökar
- 2 stora hackade rödlökar
- 1-2 msk citronpeppar
- 2 smulade lagerblad
- 1 stor knippe hackad dill
Gör så här:
- Låt sillen ligga i den första lagen över natten på sval plats. Ta därefter upp sillen och låt den rinna av.
- Blanda alla ingredienser till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög burk. Låt dra några dagar i kyl innan ni äter den.
Källa: Skånska sillaacademien
Vegetarisk julsill
- 1 stor Auberginer
- 1liter vatten
- 1/2 mk salt
- 2 dl soja eller havregrädde
- 1 tsk sambal oelek
- 3 msk chilisås
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 msk salt
- 1 rödlök
- Skala Auberginen med en potatisskalare.
- Skär den i 1 1/2 cm breda skivor, skär dem sedan i sneda sill-liknande bitar.Man kan också skära långa bitar.Koka vatten och salt, lägg ner bitarna och koka under lock ca, 15 min tills de blir mjuka och mjälla. Låt stimlorna rinna av i ett durkslag. Tryck ut vätska med baksidan av en träsked.
- Blanda grädde, sambaloelek och chilisås. Pressa i vitlöken.
- Lägg ner Auberginestrimlorna i såsen och blanda runt. Smaka av med salt. Det ska smaka lika salt som sill. Garnera med rödlök.
Tags: citronpeppar , curry , dill , gräddfil , gul lök , lagerblad , majonäs , matjesill , pepparkorn , rödlök , sillfileer , socker , vitpepparkorn