Osso buco
Mat! “Osso buco”.
- Snitta kanten på 1200 g. kalvlägg och vänd dem i 1/2 dl. vetemjöl.
- Skala2 gula lökar,
- 3 vitlöksklyftor,
- 2 morötter
- 1/3 liten rotselleri.
Skiva löken och skär rotfrukterna i tärningar. Bryn köttet i smör och lägg det i en gryta. Fräs lök och rotfrukter i smör och lägg dem på köttet.
- Häll över 2 1/2 dl. vitt vin,
- 500 g. krossade tomater
- saft av 1 apelsin.
- Lägg på kvistar av 1/3 kruka timjan,
- 1 lagerblad,
- krydda med salt och peppar.
Koka grytan på svag värme ca. 1 1/2 timme eller tills köttet lossnar från benen. Riv skalet av 1 citron och smaksätt grytan med lite pressad citronsaft.
Gremolate:
- Blanda citronskal,
- 1 hackad vitlöksklyfta,
- 3 msk. hackad persilja
- 3 msk. olivolja.
Servera med pasta och gremolata. Smaklig spis!