RECEPT JULEN 2011

SKAGEN TÅRTA

Botten
200 g kavring
75 g smält smör (eller margarin)
Fyllning
200 g cream cheese
250 g kesella/kvarg
3 msk färskriven pepparrot
300 g skalade hackade räkor
150 g hackade kräftstjärtar
1/2 dl finklippt dill
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Dekoration
50 g stenbitsrom
dillvippor
ev några räkor eller kräftstjärtar
Gör så här
Receptet är avsett för 6 portioner eller 10 förrättsportioner.

Smula ner kavringen i en matberedare.
Smält matfettet. Blanda samman matfett och kavringsmulor till en deg.
Tryck ut i en rund form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt formen stå svalt i minst 1 timme.
Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen, rör om noga så att det fördelas ordentligt.
Bre ut fyllningen över bottnen, använd en slickepott eller palett för att få en jämn och slät yta. Låt vila svalt i ett par timmar.

 

SILL BRAZIL

2 burkar löksill (à 250 g)

1 lime

1/2 chilifrukt (t ex spansk peppar)

1 msk rå-/ rörsocker

1 tsk rosépepparkorn

ev 3 msk cachaca (brasiliansk sprit) eller vodka

3 salladslökar

Gör så här

Häll av sillen och spara spadet. Skär limen i grova bitar. Dela, kärna ur och skär chilin i strimlor. Lägg lime, chili, socker, rosépeppar och ev sprit i en mortel. Stöt ihop allt lite försiktigt.

Blanda sillen med det mortlade i en burk. Häll på ca 1 dl av sillspadet (för 6 port).

Skär salladslöken i strimlor. Toppa sillen med salladslöken. Ställ i kylen. Sillen smakar bäst om den äts inom några timmar.

 

ÖRT SILL

4 dl plockade, blandade örter (t ex persilja, dill, dragon och basilika)
2 dl crème fraiche
1 krm svartpeppar
2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
Gör så här
Finhacka örterna. Blanda med crème fraiche och peppar.
Skär sillen i sneda bitar och blanda i. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.

 

BRANTEVIK SILL

Ingredienser

1 kg färska sillfiléer (strömming)

Lag
1 dl ättika, 12%
6 dl vatten
0.5 dl salt

Dessutom
4 dl socker
2 st hackade gula lökar
2 st hackade röda lökar
3 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 st smulade lagerblad
1 st stor knippa hackad dill

Gör så här

1. Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.

 

2. Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om.

3. Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag.

 

HÄLSO BRÖD

  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 1/2 dl havrekross
  • 1,2/3 dl rågmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 1 2/3 dl vetekli
  • 2 1/2 dl vetegroddar
  • 5 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 2 dl sirap
  • 1 L lättfil

Blanda alla torra ing.. först. blanda i fil och sirap rör om ordentlig. Smörj 2 st formar 175grader 75 min i nedre delen av ugnen. ( jag la i en näve valnötter och 1 dl solros frön också)

 

ITALIENSKA RULLADER

  1. 1 vitlöksklyfta
  2. 25 g parmesan
  3. 1 knippe bladpersilja
  4. 1/2 basilika
  5. 50 g pinjenötter
  6. 150g parmaskinka
  7. 2 st 125g mozzarella
  8. 100g soltorkade tomater i olja

Mixa allt utom parmesanen. Tillsätt fin riven parmesan och 2 msk av oljan från tomaterna och salt.

Klipp bort fettranden från parma skinkan och lägg skivorna omlott på en plastfilm ca, 40-20 cm. Skär mozzarellan i tunna skivor.

Lägg skivorna på hälften av skinkan och bred peston över. Hacka tomaterna och sprid ut hacket över peston. Rulla ihop skinkan från långsidan till långsida med osten längst in . Lägg plastfolien runtom och tryck ihop, ställ i kylen över natten. Skär i skivor före servering.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *