Crema catalana med apelsin
6 personer.
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- finrivet skal från 1 apelsin
- 5 äggulor
- 1 dl strösocker
Garnering:
- 2 msk socker
- björnbär
Gör så här:
- Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Skåra vaniljstången och skrapa ut innehållet. lägg stång, frön och apelsinskal i kastrullen. Koka 1 min. Låt svalna 10 min. Kasta stången.
- Vispa äggulorna och strösockret pösigt med elvisp. Blanda i den avsvalnade gräddblandningen och fördela i 6 smorda ugnsformar, ca 12 cm i diam.
- Grädda mitt i ugnen i 100 grader, ca 1 timme tills den stelnat.
- Låt crema catalana kallna i kylskåp
- Strö på socker och bränn av med en gasolbrännare så att sockret får färg. Garnera med björnbär.