Blåmusselsoppa med en touch av saffran

2-3/p

  • 1 nät av blåmusslor
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1/2 liter vitt vin + 1/2 liter vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk hummerfond + 1 msk fiskfond
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm citron peppar
  • 1/2 tsk salt
  • 1 påse saffran
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Hacka och fräs en hel lök, vitlök, dill i smöret. Häll på vinet samt vatten. Låt koka upp.
  2. Börja nu med att rengöra musslorna. Här är det väldigt viktigt att se om musslorna är levande! ” Om en  musslorna är öppen, så testa att knacka på den. Om den stängs lever den och är ätbar. Om musslan inte stängs kasta den omedelbart , då är den inte levande och heller inte ätbar. Om musslan är trasig i skalet, kasta den direkt. Därefter kan det vara lotteri att köpa musslor i nät, ibland är inga musslor inte skadade och ibland kan hälften behövas kastas.
  3. När du rengjort musslorna  lägger du ner dem i den kokande vätskan. Låt musslorna koka 2-4 min tills musslorna öppnar upp sig. Koka inte blåmusslor för länge, då blir dom sega! MEN för att bakterier och ev virus ska förstöras ska musslorna kokas så att temperaturen inne i musslan är minst 90 gr i minst 90 sek. Om du märker redan nu att någon mussla inte öppnar sig så släng de.
  4. Tag nu upp musslorna med en slev och lägg i en skål . Nu ska vi göra soppan och smaka av.
  5. Tillsätt grädde, hummerfond, fiskfond och alla torra kryddor. Låt soppan koka upp , dock inte storm koka! Ju längre den står och puttrar desto godare blir det! Smaka av, och om du fattas  någon så tillsätter du det, smaken är ju så individuell. När du är nöjd med soppan lägger  du i musslorna. Låt musslorna endast bli ljumna/ småvarma och sedan serverar du soppan med lite nybakat bröd

Detta recept kommer från Linnèa Lindgren finalist i Mästerkocken 2014

Matmedlinnèa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *