Ingredienser
-
smör 25 g
-
äggulor 2
-
strösocker 1.5 msk
-
salt 0.5 krm
-
konjak 1 tsk
-
rivet skal av ekologisk citron 1 tsk
-
vetemjöl 1.5 dl
- Fritering
-
rapsolja, ca 1 lit
- Garnering
-
strösocker 1 dl
-
malen kanel 1 msk
Gör så här
1Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
2Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt smöret, saltet, konjaken, citronskalet och vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i 1 timme i kylen.
3Kavla ut degen till en tunn rektangel på mjölat bakbord. Skär ut remsor, cirka 10 × 3 cm, med sporre eller vass kniv. Skär en skåra i mitten på varje remsa och trä den ena änden av remsan genom skåran och dra ut den på andra sidan.
4Häll olja i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader. Kontrollera att oljan är lagom varm genom att lägga i en bit deg. Om det bubblar och degbiten flyter upp är det dags att börja fritera.
5Lägg i några klenäter åt gången i oljan och fritera dem guldbruna på vardera sida i 1–2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
6Vänd klenäterna i socker blandat med kanel.
http://www.vinochmatguiden.se/recept/per-morberg/klenater