Goda efterrätter..

admin

Chokladfondant

  • 150g mörk choklad
  • 100 g smör+ lite extra till form
  • 2 ägg + 2 äggulor
  • 2 msk socker
  • 3 msk v. mjöl
  • florsocker till pudning

220 grader

  1. Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret.
  2. Vispa ägg, äggulor, mjöl och socker
  3. Vispa kraftigt, gärna med elvisp.
  4. När chokladen smält lyft skålen från vattenbadet och låt svalna något.
  5. Rör chokladen ner i äggblandningen blanda väl,
  6. Lägg en rundel av bakplåtspapper i varje form och smörj med smör ( muffinsformar)
  7. Häll smeten i formarna grädda 6-7 min
  8. Då fondanten reser sig är den färdig.
  9. Låt svalna något, lossa försiktigt .
  10. Lägg upp på fat , servera med en bit glass och ev. hallon

 

Blåbärspaj

  • 2 dl v.mjöl
  • 3 msk vatten
  • 50g  kallt tärnat smör
  • 1 nypa salt
  • 1 msk farinsocker
  • smör till formen
  • 4 dl lätt kesella
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 sherry
  • 2 msk potatismjöl
  • 1/2 tsk riven limeskal
  • 200g blåbär

Gör så här

  1. Börja med pajdegen,
  2. Blanda mjöl, smör, salt, farinsocker och  3 msk vatten i en skål. Arbeta samman till en dag. Forma degen till en boll, vira in i plastfolie och låt vila 1 tim i kylen.
  3. smöra en form. kavla ut degen, se till att degen kommer upp till 3 cm från kanten.Nagga pajskalet med en gaffel. förgrädda i 225 gr ca 15 min.
  4. Gör pajfyllningen. Blanda kesella, ägg, strösocker, vaniljsocker, sherry och potatismjöl i en skål.
  5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och fördela blåbär i ett jämt lager ovanpå. Sätt in i ugnen och grädda 40-45 min. Ta ut pajen och sikta florsocker över.
  6. Servera med glass eller vaniljsås
Tags: , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.