Goda efterrätter..
Chokladfondant
- 150g mörk choklad
- 100 g smör+ lite extra till form
- 2 ägg + 2 äggulor
- 2 msk socker
- 3 msk v. mjöl
- florsocker till pudning
220 grader
- Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret.
- Vispa ägg, äggulor, mjöl och socker
- Vispa kraftigt, gärna med elvisp.
- När chokladen smält lyft skålen från vattenbadet och låt svalna något.
- Rör chokladen ner i äggblandningen blanda väl,
- Lägg en rundel av bakplåtspapper i varje form och smörj med smör ( muffinsformar)
- Häll smeten i formarna grädda 6-7 min
- Då fondanten reser sig är den färdig.
- Låt svalna något, lossa försiktigt .
- Lägg upp på fat , servera med en bit glass och ev. hallon
Blåbärspaj
- 2 dl v.mjöl
- 3 msk vatten
- 50g kallt tärnat smör
- 1 nypa salt
- 1 msk farinsocker
- smör till formen
- 4 dl lätt kesella
- 3 ägg
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 1/2 sherry
- 2 msk potatismjöl
- 1/2 tsk riven limeskal
- 200g blåbär
Gör så här
- Börja med pajdegen,
- Blanda mjöl, smör, salt, farinsocker och 3 msk vatten i en skål. Arbeta samman till en dag. Forma degen till en boll, vira in i plastfolie och låt vila 1 tim i kylen.
- smöra en form. kavla ut degen, se till att degen kommer upp till 3 cm från kanten.Nagga pajskalet med en gaffel. förgrädda i 225 gr ca 15 min.
- Gör pajfyllningen. Blanda kesella, ägg, strösocker, vaniljsocker, sherry och potatismjöl i en skål.
- Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och fördela blåbär i ett jämt lager ovanpå. Sätt in i ugnen och grädda 40-45 min. Ta ut pajen och sikta florsocker över.
- Servera med glass eller vaniljsås