Fransk gryta

1,2 kg fransyska
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st morot
1 st purjolök
2 msk smör
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 st apelsinskal
2 msk tomatpure
75 cl flaska rödvin
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
1 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
2 msk majsstärkels
20 st smålökar
200 g rimmat fläsk
200 g champinjoner
1 msk smör
1 knippe timjan

Servering

100 g valnötter
200 g chevre
kokt potatis
Sallad

Tillagning

1. Skär köttet i cm-stora tärningar. Skala och grovhacka lök, vitlök och morot. Ansa och strimla purjolöken.
2. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna och lägg över det i en stor gryta. Salta och peppra. Tillsätt lök, vitlök och morot.
3. Skala apelsinen med potatisskalare, var försiktig så att det vita inte kommer med. Sätt fast apelsinskalet på en tandpetare så att du lätt kan ta upp det när grytan kokat färdigt.
4. Rör ner tomatpuré och häll på rödvin, kalvfond och vatten.
Tillsätt timjan, apelsinskal, och lagerblad. Låt grytan sjuda under lock ca 1 1/2 timme, tills köttet är mört.
5. Skala lökarna och rör ner dem i grytan. Låt koka ytterligare ca 10 min. Ta upp apelsinskalet, grytan blir en aning besk om det får ligga i. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Låt koka upp.
6. Skär fläsket i strimlor och svampen i kvartar. Stek fläsk och svamp i smör i omgångar i stekpannan 3-4 min. Strö det över grytan vid servering. Garnera med timjan
7. Rosta valnötterna i torr het stekpanna ca 2 min och hacka dem grovt. Smula getosten. Servera grytan med valnötter, getost, kokt potatis och haricots verts.
Ett recept från:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *