Finländsk traditionell morotslåda

admin

 

 

  • 1 kg morötter
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl grötris
  • 3 dl grädde
  • 2 ägg
  • 1 dl sirap
  • matfett, salt, svartpeppar, muskotnöt, ströbröd

Skala morötterna, skär dem i bitar och koka dem ”al dente” i så mycket saltat vatten att det täcker morötterna. Ös upp morotsbitarna och sjud grötriset mjukt i morotsspadet (ca 40 min).

Mixa morötter, tillsätt grädde, ägg och det mesta av sirapen och smaka av med kryddorna. När riset är färdigt, blanda in det med resten av smeten, smaka av en gång till.

Smöra och bröa en ungsform (ca 2 l) häll i smeten, ringla över lite sirap, strö över ströbröd och klicka ut matfett ovanpå.

Grädda i 200 grader ca. 45 min.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.