Helenas pasta med räkor och sparris i hummerfond
400 g | pasta, band, snäckor eller fjärilar |
---|---|
2-3 msk | olja, till kokningen |
1 kg | räkor, oskalade |
400 g | grön sparris, färsk |
2 msk | smör, till stekning |
2-3 dl | parmesanost, grovriven |
Hummersås
4 dl | creme freche |
---|---|
0,5 dl | vitt vin, torrt |
4 msk | , koncentrerad hummerfund |
0,5 krm | cayenpeppar |
2-3 krm | salt |
1-2 msk | smör |
Till garnering
eventuellt bladpersilja, eller någon färsk kryddört |
---|
Tillagning
1. Skala räkorna och sätt på en stor kastrull med lättsaltat vatten (2-3 tsk salt per liter vatten) till pastan. Koka hummersåsen genom att koka upp crème fraiche med vin och hummerfond. Låt såsen koka sakta ca 5 minuter och smaka av med salt och cayennepeppar. Avsluta med att vispa i 1-2 msk smör.
2. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Har du med några msk olja i pastakoket, minskar du risken för att vattnet skummar över, samtidigt som pastan inte klibbar ihop då kokvattnet slås av.
3. Skär sparrisen i slantar, men låt knopparna vara hela (undvik att ta med den tjockaste delen av stjälken längst ner om den verkar träig). Bryn ca 2 msk smör lätt i en stekpanna med släpplätt-
beläggning och fräs sparrisen några minuter under omrörning. Tillsätt parmesanosten precis på slutet och rör om hastigt.
4. Blanda räkorna med den nykokta, heta och väl avrunna pastan och fördela den på fyra stora, helst djupa, varma tallrikar. Ringla hummersåsen över och skeda upp parmesansparrisen i mitten. Garnera ev med någon kryddört eller persiljeblad.
2. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Har du med några msk olja i pastakoket, minskar du risken för att vattnet skummar över, samtidigt som pastan inte klibbar ihop då kokvattnet slås av.
3. Skär sparrisen i slantar, men låt knopparna vara hela (undvik att ta med den tjockaste delen av stjälken längst ner om den verkar träig). Bryn ca 2 msk smör lätt i en stekpanna med släpplätt-
beläggning och fräs sparrisen några minuter under omrörning. Tillsätt parmesanosten precis på slutet och rör om hastigt.
4. Blanda räkorna med den nykokta, heta och väl avrunna pastan och fördela den på fyra stora, helst djupa, varma tallrikar. Ringla hummersåsen över och skeda upp parmesansparrisen i mitten. Garnera ev med någon kryddört eller persiljeblad.