Helenas pasta med räkor och sparris i hummerfond

admin

400 g pasta, band, snäckor eller fjärilar
2-3 msk olja, till kokningen
1 kg räkor, oskalade
400 g grön sparris, färsk
2 msk smör, till stekning
2-3 dl parmesanost, grovriven

Hummersås

4 dl creme freche
0,5 dl vitt vin, torrt
4 msk , koncentrerad hummerfund
0,5 krm cayenpeppar
2-3 krm salt
1-2 msk smör

Till garnering

eventuellt bladpersilja, eller någon färsk kryddört

Tillagning

1. Skala räkorna och sätt på en stor kastrull med lättsaltat vatten (2-3 tsk salt per liter vatten) till pastan. Koka hummersåsen genom att koka upp crème fraiche med vin och hummerfond. Låt såsen koka sakta ca 5 minuter och smaka av med salt och cayennepeppar. Avsluta med att vispa i 1-2 msk smör.
2. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Har du med några msk olja i pastakoket, minskar du risken för att vattnet skummar över, samtidigt som pastan inte klibbar ihop då kokvattnet slås av.
3. Skär sparrisen i slantar, men låt knopparna vara hela (undvik att ta med den tjockaste delen av stjälken längst ner om den verkar träig). Bryn ca 2 msk smör lätt i en stekpanna med släpplätt-
beläggning och fräs sparrisen några minuter under omrörning. Tillsätt parmesanosten precis på slutet och rör om hastigt.
4. Blanda räkorna med den nykokta, heta och väl avrunna pastan och fördela den på fyra stora, helst djupa, varma tallrikar. Ringla hummersåsen över och skeda upp parmesansparrisen i mitten. Garnera ev med någon kryddört eller persiljeblad.



Tags: , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.