Små Lakrits – Kolapajer À La Snickers.
Mördegsbotten;
- 200 g kallt smör
- 1 1/4 dl socker
- ca 5 dl vetemjöl
- ca 5 dl torkade ärtor ( som håller kanterna på plats i formarna
Lakrits kola fyllning;
- 150 g smör
- 1 dl sirap
- 1 dl socker
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk kakao
- 1 msk lakritsgranulat
- 1 1/2 dl salta jordnötter
Mjölkchokladglasyr;
- 100 g mjölkchoklad
- 3/4 dl vispgrädde
- 1 tsk ljus sirap
- 1 tsk rumsvarmt smör
Gör degen så här ;
Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med sockret i en bunke. Tillsätt mjölet och nyp hastigt ihop till en deg, eller mixa. lägg den under plats i kyl en stund.
Gör pajskalet så här;
Ugn 185 grader. smörj mindre folie formar. receptet är formarna ca 7-8 cm men det blir för mycket kaka.
Kavla ut skär av överhängande deg och nagga dem. Använd nu ärtorna 😉 Grädda ca 10 min.
Gör fyllningen så här;
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, kakao och lakritsgranulaten . Koka upp försiktigt till 120 grader. Rör då och då så att den inte bränns. Häll kola fyllningen i pajerna och låt svalna. Fördela jordnötterna över pajerna.
Hacka chokladen fint och lägg det i en skål. Koka upp grädde tillsammans med sirap och häll det över chokladen . Rör om tills all chokladen har smält. Rör i smöret. Ringla glasyren över pajerna och låt stelna.
Tack Lisa för de goda kakorna.