Lyxig äppelkaka med vit choklad
Äppelkaka med vit choklad
200 g | vit choklad |
---|---|
175 g | smör, rumsvarmt |
1 dl | rörsocker |
4 | ägg |
1 dl | mjölk |
1 1/2 dl | havregryn |
1/2 tsk | salt |
1 1/2 dl | vetemjöl |
2 tsk | stött kardemumma |
1 1/2 tsk | bakpulver |
2 | äpplen, gärna syrliga |
Garnering
florsocker |
---|
Tillbehör
vispad grädde blandad med turkist yoghurt |
---|
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Dela äggen och vispa ner äggulorna, en i taget, i smöret. Tillsätt mjölk, choklad, havregryn och salt. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör till en jämn smet.
3. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd försiktigt ner vitorna i smeten. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
4. Bred ut smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Fördela äppelklyftorna på smeten och tryck ner dem försiktigt.
5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 45 min, tills den känns fast längs kanterna. Låt kakan svalna i formen innan den läggs på ett fat. Pudra över florsocker och servera med vispad grädde blandad med turkisk yoghurt.
Det där lät ju inte fel =P
Kram Mia