Kalkonmiddag
Lördag 15/11
Ja så var det lördagskväll. Idag har vi varit och betalt vår resa till Thailand, nu kan man ju börja räkna ner. Barnen ska till Köpenhamn “Sensation White” dom längtar. Mina föräldrar kom på middag så det var matlagning igen “Mmm “vad ska vi äta då “jo”
“Kalkon med tillbehör”
Du behöver:
- 1Kalkon ca 3kg- citron-salt o peppar-2msk soya -50gr smör
Fyllning:
- 1 påse katrinplommon
- 1dl hackad persilja
- 5 klyftor äpple
Till pannan:
- 2 delade lökar
- 2 delade morötter
- 5 torkade enbär
Till såsen:
- Ca 5 msk v, mjöl
- 5 dl v, grädde
- salt o peppar
- 2 dl portvin
Tillbehör:
- Gele’
- Äpplemos
- Brysselkål
- Rödkål
- Champagne kokta äpple halvor
Du gör så här:
- Tina kalkonen, ugnen på 225gr – efter 40 min sänk till 175gr
- Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop
- Gnid inn kalkonen med citron
- Blanda smör ,soya, salt och peppar pensla kalkonen med detta
- Lägg ner kalkonen i en stekgryta plus ingr. till grytan
- Stek i ugn 40 min
- Ös med vatten sätt på lock och låt stå 1 tim till
- Efter 1 timme vänder du kalkonen penslar med honung låt stå ca 20min till utan lock
- Undertiden kokar du potatis och tar fram tillbehör
- När kalkonen är färdig silar du skyn och gör sås på detta
- smaklig måltid och servera ett gott vin till