Hallonpaj med vaniljkräm
8per
Botten
- 1 dl socker
- 4 dl vetemjöl
- 200 g mjukt smör
- 1 ägg
- 1 citron
Vaniljkräm
- 1 vaniljstång
- 3 1/2 dl vispgrädde
- 4 msk socker
- 2 äggulor
Hallongele
- 1/2 dl konc hallonsaft
- 1 1/2 gelantinpulver
Garnering
- 250 g färska hallon
- Botten: Häll socker och mjöl i mixer. Dela smöret i mindre bitar och lägg i. Knäck i ägget och riv i skalet från citronen. Mixa ihop till en jämn deg. Lägg bakplåtspapper i botten på en paj form med avtagbara kanter. Tryck ut degen och ställ i kylen ca 1 tim. Täck formen noga med folie. Grädda pajen i ca 175 grader 30 min. Ta ut och låt svalna.
- Vaniljkrämen: Skär ett snitt i vaniljstången. Skrapa ut fröna och lägg ner dem och stången i en kastrull. Häll på 2 dl av grädden och sockret och koka upp. Ta kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången. Vispa i äggulorna. Ställ kastrullen över vattenbad och sjud krämen tills den tjocknar. Låt svalna. Vispa den sista grädden och vänd ner i krämen. Häll krämen i pajskalet.
- Lägg på hallonen.
- Rör ut saften med gelantinpulvret. Häll den över hallonen. Låt stelna i kyl ca 30 min.
Vilket bra tips med gelen! Ser gott ut!