Choklad och kolatårta
Ingredienser
Ingredienser
Kaka
- 200 g smör eller margarin
- 3 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- smör (till formen)
- ströbröd (till formen)
Kolakräm
- 3 dl strösocker
- 3 msk sirap
- 150 g mörk choklad
- 3 dl vispgrädde
- 150 g smör eller margarin
Så här gör du
Detta är ett recept från Buffé nr 11 1999
- Sätt ugnen på 175°C.
- Kaka: Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
- Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten.
- Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
- Kolakräm: Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill). Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
- Rör ner matfettet och låt svalna.
- Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
- Garnera med exotiska frukter, t ex physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra på kolakrämen.