Saffrans doftande fisksoppa..

admin

 Ingredienser (4 portioner/st.)

400 gram  torskfilé
300 gram laxfilé
300 gram färska räkor med skal
1 st purjolök
1 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfa
2 dl torrt vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
1 dl creme frachie
2 st fiskbuljongstärningar
2 dl vatten
1 paket saffran
1 tsk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk salt eller efter behag

Gör så här

  1. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
  2. Fräs purjo och lök i en stekpanna tills den har blivit mjuk. Pressa vitlöken i pannan.
  3. Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs en kort stund.
  4. Tillsätt vin och buljongtärningar och koka ett par minuter.
  5. Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
  6. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Sjud i ca 7 min till fisken blivit fast.
  7. Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt och servera genast.

källa: http://www.kokaihop.se/recept/fisksoppa-med-saffran

Vi kokte vår egen räkfond

[nggallery id=5]Räkskal ( ca: 2 liter)
1 1 gul lök
0.5 0.5 purjolök
1 1 morot
1 1 fänkål
0.5 0.5 flaska vin
1 1 dl congac
1 1 dl tomatpuré

Gör så här

1. Rosta grönsakerna, tomatpurén och räkskalen i ugnen i 250 grader under 20 minuter.

2. Häll sedan alltsammans i en gryta och häll i vinet och congacen. Fyll upp med vatten så att det täcker.

3. Krydda med timjan, lagerblad och pepparkorn. Låt sedan koka i 20 minuter.

4. Sila av skalen och koka ner till 1/3 blir kvar.

One Reply to “Saffrans doftande fisksoppa..”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.