Saffrans doftande fisksoppa..
Ingredienser (4 portioner/st.)
400 gram | torskfilé |
300 gram | laxfilé |
300 gram | färska räkor med skal |
1 st | purjolök |
1 st | gul lök |
1 msk | smör |
1 st | vitlöksklyfa |
2 dl | torrt vitt vin |
3 dl | matlagningsgrädde |
1 dl | creme frachie |
2 st | fiskbuljongstärningar |
2 dl | vatten |
1 paket | saffran |
1 tsk | tomatpuré |
1 tsk | timjan |
1 tsk | salt eller efter behag |
Gör så här
- Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
- Fräs purjo och lök i en stekpanna tills den har blivit mjuk. Pressa vitlöken i pannan.
- Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs en kort stund.
- Tillsätt vin och buljongtärningar och koka ett par minuter.
- Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
- Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Sjud i ca 7 min till fisken blivit fast.
- Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt och servera genast.
källa: http://www.kokaihop.se/recept/fisksoppa-med-saffran
Vi kokte vår egen räkfond
[nggallery id=5]Räkskal ( ca: 2 liter)
1 1 gul lök
0.5 0.5 purjolök
1 1 morot
1 1 fänkål
0.5 0.5 flaska vin
1 1 dl congac
1 1 dl tomatpuré
Gör så här
1. Rosta grönsakerna, tomatpurén och räkskalen i ugnen i 250 grader under 20 minuter.
2. Häll sedan alltsammans i en gryta och häll i vinet och congacen. Fyll upp med vatten så att det täcker.
3. Krydda med timjan, lagerblad och pepparkorn. Låt sedan koka i 20 minuter.
4. Sila av skalen och koka ner till 1/3 blir kvar.
[…] Saffrans doftande fisksoppa.. […]