Oxfile med getostgratinerat-basilikamos
http://www.alltommat.se/recept/Oxfile-m-getostgratinerat-basilikamos-balsamicosas-14722
Ingredienser
900 g | oxfilé, mittbit |
---|---|
1 tsk | salt |
2 krm | peppar, nymald |
2 msk | smör, till stekning |
Getostgratinerat basilikamos
6 st | vårrulledegark, 21×21 cm |
---|---|
0,75 kg | potatis, mjölig |
2 msk | smör |
3 st | äggulor |
1 tsk | salt |
2 krm | peppar, nymald |
20 st | basilikablad, finhackade |
0,5 st | vitlöksklyfta, pressad |
6 st | getostskivor, tunna, ca 200 g |
Balsamicosås
1,5 msk | strösocker |
---|---|
3 msk | balsamvinäger, lagrad |
4 dl | rött vin, 1/2 flaska |
3 msk | kalvfond, koncentrerad |
1 msk | maizena, majsstärkelse |
2 msk | smör, kallt |
Tillagning
1. Låt vårrulledegen tina i sin förpackning.
2. Koka potatisen.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen med stöt eller elvisp. Tillsätt smör och äggulor. Smaka av med salt, peppar, basilika och pressad vitlök.
5. Smält ett par matskedar smör och pensla degarken. Lägg dem i cocotteformar med den penslade sidan ned. Nyp till i kanterna. Fyll formarna med moset och lägg på getosten. Ställ formarna på plåt och gratinera i nedre delen av ugnen 12-15 min. Något längre tid om moset är kallt.
6. Köttet: Putsa och dela oxfilén i 3 bitar. Ställ dem på snittytan, banka ut dem med köttplattare eller botten på en kastrull tills de är ca 3 cm tjocka.
7. Bryn dem i smöret och låt det eftersteka på svag värme 10-15 minuter. Vänd dem ett par gånger under tiden.
8. Sås: Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli ljusbrunt. Passa noga, det bränns fort. Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, men se upp för det kan skvätta. Tillsätt även rödvin och
kalvfond. Koka ihop 10-15 minuter utan lock. Rör ut majstärkelsen med någon msk vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp. Inför serveringen värms såsen och smöret vispas i klickvis. Smaka eventuellt av med salt.
2. Koka potatisen.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen med stöt eller elvisp. Tillsätt smör och äggulor. Smaka av med salt, peppar, basilika och pressad vitlök.
5. Smält ett par matskedar smör och pensla degarken. Lägg dem i cocotteformar med den penslade sidan ned. Nyp till i kanterna. Fyll formarna med moset och lägg på getosten. Ställ formarna på plåt och gratinera i nedre delen av ugnen 12-15 min. Något längre tid om moset är kallt.
6. Köttet: Putsa och dela oxfilén i 3 bitar. Ställ dem på snittytan, banka ut dem med köttplattare eller botten på en kastrull tills de är ca 3 cm tjocka.
7. Bryn dem i smöret och låt det eftersteka på svag värme 10-15 minuter. Vänd dem ett par gånger under tiden.
8. Sås: Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli ljusbrunt. Passa noga, det bränns fort. Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, men se upp för det kan skvätta. Tillsätt även rödvin och
kalvfond. Koka ihop 10-15 minuter utan lock. Rör ut majstärkelsen med någon msk vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp. Inför serveringen värms såsen och smöret vispas i klickvis. Smaka eventuellt av med salt.