Kalkonmiddag
“Kalkon med tillbehör”
Du behöver:
- 1 Kalkon ca 5kg- citron-salt o peppar-2msk soja -50gr smör
Fyllning:
- 1 påse katrinplommon
- 1 kruka hackad persilja
- 2 äpple
Till pannan:
- 2 delade lökar
- 2 delade morötter
- 1 dl calvados
- 2 dl vatten
Till såsen:
- Ca 5 msk vetemjöl
- 5 dl v, grädde
- Salt o peppar
- 2 dl calvados
Tillbehör:
- Gelé
- Äppelmos
- Brysselkål
- Rödkål
- inlagda päron med gelé
Du gör så här:
- Tina kalkonen, ugnen på 225gr – efter 1 timme sänk till 175gr
- Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop
- Gnid in kalkonen med citron
- Blanda smör, soja, salt och peppar pensla kalkonen med detta
- Lägg ner kalkonen i en stekgryta plus ingredienser till grytan
- Stek i ugn 1 timme
- Ös med vatten sätt på lock och låt stå 1 timme till
- Efter 1 timme vänder du kalkonen penslar med honung låt stå ca 30 min till utan lock
- Tiden på kalkonen är ca 3 timme för en kalkon på 5 kg använd gärna en termometer.
- Undertiden kokar du potatis och tar fram tillbehör
- När kalkonen är färdig silar du skyn och gör sås på detta
- Smaklig måltid och servera ett gott vin till
[…] Kalkonmiddag […]