Flamberad pepparbiff
- 700-800 gram hel bit biff (har den kappa kan du ta 100 gram mer) eller oxfilé;
- eller 4 bitar biff eller oxfile à 170 gram
- 2 msk nymalen svartpeppar (krossa ev. i mortel)
- 2 msk smör eller olivolja
- Till flambering och sås:
- 0,5 dl konjak, brandy eller calvados
- 2 msk smör
- 2 msk mjöl
- 2 msk dijonsenap
- 2 tsk socker
- 0,5 msk svartpeppar
- 3 dl grädde
- 1 dl steksky från köttet samt köttbuljong (0,5 köttbuljongtärning eller en tsk flytande)
- 1,5 dl vatten
- 2-3 krm salt
- Till klyftpotatis: 10 fasta medelstora potatisar
- 3 msk olivolja
- 2 rödlökar
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- Ugnstekta tomater: 2 stora tomater
- 2 tsk olivolja
- 0,5 tsk torkad dragon
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Tillagning:
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skala potatisen och klyfta den. Skölj den i ett durkslag. Skaka den torr.
- Skala och klyfta rödlökarna til 8 delar.
- Blanda potatis och rödlök med olivolja, salt och peppar i en långpanna.
- Sätt in klyftpotatisen i ugnen medan du lagar köttet (tar ca 35 minuter). Vänd runt potatisen efter halva tiden.
- Dags för köttet: mal eller svartkrossa peppar i en mortel. Gnid in köttet med svartpeppar och salt runt om
- Värm en stekpanna och bryn köttet runt om i smör eller olivolja i ca 5 minuter.
- Nu är det dags att flambera: håll stekpannan ut i rummet så att inget kan ta fyr ovanför. Ha inte stekpannan direkt under stekfläkten. Lågorna kan slå upp en bit så håll undan näsan om du vill ha ögonbrynen kvar. Ta fram en tändare. Häll på sprit, håll ut stekpannan, vinkla den lite, håll bak huvudet och tänd på vid kanten. Snart har spriten brunnit upp.
- Låt det slockna och ta därefter upp köttet och lägg i en ugnssäker form.
- Häll i 1,5 dl vatten i stekpannan, koka upp och sätt åt sidan att ha till såsen.
- Skölj och dela tomater i halvor. Lägg runt köttet. Strö över peppar, olja, salt och dragon på tomaterna.
- Stek köttet i ugnen under potatisen med en termometer, tills innertemperaturen är ca 57 grader (då är köttet medium och ljust rosa i mitten). Det tar ca en halvtimme. Ta ev ut potatisklyftorna innan så de inte blir brända.
- Gör under tiden såsen: fräs smör i en såskastrull, rör ut mjölet och tillsätt grädde samt vatten lite i taget under vispning.
- Tillsätt senap, socker, nymalen svartpeppar samt salt. Låt såsen koka på låg värme medan köttet blir klart.
- Smaka av såsen med ev. lite mer konjak samt köttskyn från köttet i ugnen eller köttbuljungtärning (eller flytande köttbuljong)
- Ta ut köttet och låt det vila någon minut.
- Skär upp köttet på en skärbräda i 1 cm breda skivor. Lägg ev. tillbaka i ugnsformen med tomaterna vid servering.
- Servera pepparbiffen med ugnstomaterna, klyftpotatisen med rödlök, konjak- och pepparsåsen samt grönsallad som förslagsvis babyspenat toppad med lite olivolja samt balsamvinäger.
Receptet hittade jag på nätet ;http://receptfavoriter.se/recept/flamberad-pepparbiff-oxfile-med-konjaksas.html
[…] på kvällen kom min svåger och svägerska på middag. Vi bjöd på en Broschetta till förrätt, Flamberad biff till middag, Creme brule till […]