Dagarna bara går och jag hinner inte med!!

admin

Ja så är det. Nu är det redan den 2Maj . Valborgsmässoafton hade vi ett par kompisar här på 3 rätters middag.

Förrätt: Sallad på björnbär, färska fikon och serranoskinka.

Middag: Gratinerad oxfile med portvinssås, vin

Efterrätt: Vitchoklad – pannacotta med hallonsås och färska blåbär.

Förrätt

  • 1 baguette
  • 1/2 dl olivolja
  • 6 färska fikon
  • 1 ask ruccola
  • 2 dl färska björnbär
  • 12 tunna skivor serranoskinka

Dressing:

  • 1 dl björnbär
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 1/2 msk balsamvinäger
  • salt o peppar

Gör så här :  till dressingen passerar du björnbären genom en sil och blanda alla ingredienserna.

skiva baguetten stek gyllenbruna i oljan.Dela fikonen och fördela ruccola, björnbär, skinka, fikon på ett stort fat och ringla över dressingen, servera med brödet.

Middagen: 4 per

  • 600g laxfile
  • 1 msk smör
  • salt o peppar
  • 75 gr ädelost
  • 1/2 dl lätt creme fraiche
  • 2 msk hackad timjan

Garnering:

  • 150g räkor
  • 75 gr löjrom
  • färsk timjan

Grönsakerna:

  • 1 kg potatis
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 squash
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja, salt o peppar

Portvinssås:

  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl portvin
  • 2 msk vinfond
  • 3 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 3 msk redning

1. Skala och klyfta potatis och lök. Skär paprika och squash i bitar. Lägg potatis och grönsaker på en plåt. Pressa över vitlök och häll olja över salta o peppra. Grädda 225 grader ca 40 min.

2. Skär filen i 4 skivor platta till lite med handen. Bryn dem hastigt och krydda. Lägg dem på en ugnsform.

3. Blanda ost, creme fraiche och timjan lägg en klick på filen.

4. Fräs schalottenlöken till såsen i smör. Tillsätt portvin, fond,vatten och soja. Låt sjuda ca 5 min. Vispa ner redning direkt i såsen. Sjöd yeterli i 1 min. Sila såsen smaka av med salt o peppar.

Ställ in köttet i ugn 250 grader ca 10min.

Garnera köttet med rom, räkor o timjan. Servera med grönsaker och portvinssås

Efterrätt:

  • 1 1/2 gelatinblad
  • 1/2 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 100gr vit choklad

Gör så här:

1. Blöt lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Snitta upp vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången. Ta av från plattan.

2: Hacka chokladen och rör ner i grädden tillsammans med gelatin bladen. Rör till det har smält ta upp vaniljstången och häll upp i  små skålar. Låt står i kyl ca 2 tim. Rör hallon till en sås häll på ovan och garnera med blåbär.

1 Maj tillbringade vi i trädgården rensa inhandlade lite nya blommor, toppdressade gräsmattan som fått stryk i vinter. Vi avslutade dagen med att grilla tillsammans med Mikael och Hanna. Ha en fortsatt trvlig Söndag för det ska jag.

Tags: , , , , ,

2 Replies to “Dagarna bara går och jag hinner inte med!!”

  1. Mmm, gott!
    Jag är inge bra på matlagning, men jag är bra på att äta! 😉
    Kram Nina!

  2. Ser smarrigt ut 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.