Christas saffransfläta
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk 3 %
- 150 g smör
- 250 g kesella
- 2 dl strösocker
- 1 g saffran ( 2 kuvert)
- 1 tsk salt
- 16 dl v. mjöl
- russin
- 1 st ägg +1 msk mjölk till pensling
Fyllning:
- 200 g rumsvarmt smör
- 200 g mandelmassa
- 1 tsk malen kardemumma
- Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader
- Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
- Blanda ner kesella, saffran, socker salt
- Tillsätt nästan all mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidigt. Tillsätt mer mjöl om deet behövs.
- Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min.
- Lyft upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter
Kavla ut degen till en kvadrat. Smörj en tårtform med löstagbara kanter och ställ en kaffekopp upp och ner i mitten.
Blanda ihop fyllningen och bred ut på degen . rulla ihop och lägg den i formen. Klipp sedan vingar o vik. En till höger, en till vänster o en o mitten o så fortsätter man runt hela. Låt jäsa ytterligare 30 min. pensla med ägg och mjölk blandningen. Ugn 200 Ca 20-30 min