Christas saffransfläta

admin

15390761_10154793614469817_2254257813804288239_n2
3
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 3 %
  • 150 g smör
  • 250 g kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran ( 2 kuvert)
  • 1 tsk salt
  • 16 dl v. mjöl
  • russin
  • 1 st ägg +1 msk mjölk till pensling

Fyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1 tsk malen kardemumma
  1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker salt
  4. Tillsätt nästan all mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidigt. Tillsätt mer mjöl om deet behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min.
  6. Lyft upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter

Kavla ut degen till en kvadrat. Smörj en tårtform med löstagbara kanter och ställ en kaffekopp upp och ner i mitten.

Blanda ihop fyllningen och bred ut på degen . rulla ihop och lägg den i formen. Klipp sedan vingar o vik. En till höger, en till vänster o en o mitten o så fortsätter man runt hela. Låt jäsa ytterligare 30 min. pensla med ägg och mjölk blandningen. Ugn 200 Ca 20-30 min

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.