Chiligryta med bönor och bacon..
Stor kok Mängden inom parantes gäller 4 personer
- 5 kg grytbitar av nöt eller högrev ( 600g)
- 8 paprikor ( 1 )
- 2 påsar fryst tinad hackad lök a 450 g ( 1 gul lök )
- 16 vitlöksklyftor ( 2 st )
- 1 1/2 kg rotselleri ( 200g )
- 2 1/2 dl olja ( 2 msk )
- ca 1 dl spiskummin ( 1 msk )
- ca 1 dl paprikapulver ( 1 msk )
- ca 1dl chilipeppar anchostyle ( 1msk )
- 4 tsk kakao ( 1/2 tsk )
- 6 dl chilisås ( 3/4 dl )
- 8 burkar mörk lager a 33cl (1 burk )
- 2 flaskor konc oxfond a 180 ml ( 3 msk )
- 8 förp tärnad bacon a 140 g ( 1 pkt )
- 8 burkar kokta kidneybönor a 380 g ( 1 förp )
Gör så här:
- Putsa köttet skär i 2 cm stora bitar.
- Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och hacka löken eller andvänd den frysta löken, hacka vitlöken. Skala och skär rotsellerien i ca 1 cm bitar.
- Fräs löken, vitlöken och rotsellerien i olja i en kastrull ( ca 15 liters ) utan att den får färg. Låt spiskummin, paprikapulver och chilipeppar fräsa med någon minut.
- Till sätt kako, chilisås, lager och fond. Låt koka upp. Tillsätt köttet och koka upp igen. skumma av.
- Stek baconet i en stekpanna och tillsätt i grytan. Låt koka med lock på svag värme i drygt 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Tillsätt paprikan efter halva tiden.
- Skölj och låt bönerna rinna av. Tillsätt dem i grytan och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd och turkisk yoghurt.