Bountybollar och julbak
50 gr smör
0,5 dl vit sirap
0,5 dl florsocker
1,5 dl vispgrädde
150 gr kokosflingor
200 gr mjölkchoklad
Rör ner allt utom kokos och choklad i en kastrull och låt koka upp under omrörning och sedan puttra tills den börjat tjockna, ca 20 min.
Häll i kokosen och rör om till en smet.
Ställ den kallt en stund innan du formar smeten till små bollar eller längder i valfri storlek. Kyl dem så de blir stela.
Smält chokladen i vattenbad och doppa därefter godiset i den och lägg på en bakplåtsklädd skärbräda och ställ dem kallt
Saffransbullar med vanilj
1 saffransdeg
Fyllning:
125 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
till pensling:
ägg
pärlsocker
Gör en saffransdeg.
Dela degen i två bitar och rulla längder. Dela varje längd i ca 20 bitar och rulla runda bullar av dem. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker i en skål och tryck ner en klick mitt i varje bulle.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö på rikligt med pärlsocker
Grädda i 225 grader i ca 10 min
Saffransdeg
150 gr smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g saffran
1 sockerbit
1 msk okryddad sprit
50 g jäst
½ dl burk kesella lätt
1½ dl socker
1 ägg
½ tsk salt
17-18 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke, smält smör och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Stöt saffran med sockerbiten och rör i spriten. Låt stå en liten stund och “dra”.
Blanda ner saffransblandningen i mjölken.
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vätskan, kesella, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl och låt jäsa i 40 min.
Baka valfria bullar.
400 gr vit choklad
10 droppar pepparmintsolja
200 gr polkagrisar – krossade i småbitar Smält chokladen i två separata vattenbad.
Tillsätt pepparmintsoljan till var och en och blanda väl.
Häll den mörka chokladen på en bakplåtspappersklädd plåt
Låt stelna
Häll sedan den vita chokladen över den mörka och strö över polkagriskrosset.
Låt stelna och bryt i bitar