Smördegsinbakad quinnessgryta
4 portioner
- 1 msk olja
- 500 g tärnat nötkött ex högrev
- 2 tärnade morötter
- 150 g champinjoner i kvartar
- 2 strimlade selleristjälkar
- 2 klyftade gula lökar
- 3 hackade vitlöksklyftor
- 50 cl Guinness eller annat Stout
- 2 dl vatten
- 2 köttbuljongtärningar
- 1 msk finhackad färsk timjan
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Redning:
- 1 msk vetemjöl
- 2 msk vatten
Smördegslock:
- 4 smördegsplattor
- 1 ägg
Gör så här
- 50 minuter+1,5 timme koktid
Hetta upp en gryta med olja i och bryn köttet runt om. Lägg ner alla grönsaker och låt steka med i cirka 2 minuter.
Slå på öl och vatten. Lägg i buljongtärningar, timjan, salt och peppar. Låt koka 1,5 timme med tättslutande lock.
Blanda ihop mjöl och vatten till en redning och red av grytan under omrörnining
Kavla ut smördegen något tunnare. Fördela grytan i 4 portionsformar och täck formarna med degen så att cirka 1 centimeter sticker utanför kanterna. Pensla med lättvispat ägg och och grädda i ugnen cirka 20 minuter
Tips:Gör grytan dagen innan den ska bakas i ugnen.
Oj, så många goda recept jag hittade här. Jag har saknat ett recept att använda till mina små portionsgrytor. Jag ska testa detta. Ha en trevlig kväll.