Saffranssnäckor…

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl
  • ca 300 g grovriven mandelmassa
  • 200 g pistagenötter skalade och hackade
  • pärlsocker
  • och ägg till pensling
  1. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och låt allt bli ljummet, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den i lite av degvätskan. Blanda i resten av degvätskan samt kesellan, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till en smidig deg och låt jäsa ca 40 minuter.
  2. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel ( jag bredde på smör först) stör över hälften av mandelmassan. Vik över andra halvan av degen och skär i 2 cm långa bitar och snurra ihop. lägg på bakplåtsklädd plåt. Det gör inget om dom blir lite knutiga för det rättar ut sig vid gräddning.
  3. Låt jäsa ytterligaren ca 20 min pensla med ägg och strö över pistagenötter och pärlsocker. Grädda ca 10 minuter.eller tills dom fått fin färg.


225 grader ca 10 minuter.

 

 

 

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *