Laxfjärilar med sherrysås

12 personer

  • 12 fjärilsstyckade laxfileèr av färsk lax ca 150 g
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk citronpeppar
  • 3 msk olja till pensling

Sherrysås:

  • 3+3 msk smör
  • 3 msk finhackad lök
  • 3 msk grovhackad persilja
  • 1-2 krm citronpeppar
  • 1/2 flaska halvtorr sherry
  • 4 fiskbuljongtärningar
  • 5-6 vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 dl creme fraiche

Ev lite cayennepeppar och ev lite citronsaft

Gör så här:

  1. Börja med såsen: fräs löken, persiljan och ca 2 krm citronpeppar i 3 msk smör utan att få färg. Tillsätt sherryn och buljongtärningarna och låt det hela koka ihop tills det återstår 2 dl .
  2. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. sila såsen  noga i en ny kastrull. Blanda 1 msk  smör med 1 msk vetemjöl till en jämn smet och klicka i det under vispning och nytt uppkok. Tillsätt creme fraichen och koka såsen sakta under vispning ca 5 minuter.
  3. smaka av såsen med salt om det behövs ytterligare cayennepeppar?. Smaka av ytterligare sherrry, vispa slutligen ner 2-3 msk smör.
  4. Inför servering: Koka riset. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ut fjärilskotletterna i en smord form form. ( skär filen i ca 3-4 cm skivor, skär en skåra och vik ut till en fjäril) pensla med olja krydda med salt och citronpeppar
  5. Sätt långpannan i ugnen ca 6-8 min strax före servering. såsen värms upp och riset är klart.

Servera med ris eller potatis och gärna något grönt till, Sparris, sockerärtor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *