Hallonpaj med vaniljkräm

8per

Botten

  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 1 citron

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 4 msk socker
  • 2 äggulor

Hallongele

  • 1/2 dl konc hallonsaft
  • 1 1/2 gelantinpulver

Garnering 

  • 250 g färska hallon
  1. Botten: Häll socker och mjöl i mixer. Dela smöret i mindre bitar och lägg i. Knäck i ägget och riv i skalet från citronen. Mixa ihop till en jämn deg. Lägg bakplåtspapper i botten på en paj form med avtagbara kanter. Tryck ut degen och ställ i kylen ca 1 tim. Täck formen noga med folie. Grädda pajen i ca 175 grader 30 min. Ta ut och låt svalna.
  2. Vaniljkrämen: Skär ett snitt i vaniljstången. Skrapa ut fröna och lägg ner dem och stången i en kastrull. Häll på 2 dl av grädden och sockret och koka upp. Ta kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången. Vispa i äggulorna. Ställ kastrullen över vattenbad och sjud krämen tills den tjocknar. Låt svalna. Vispa den sista grädden och vänd ner i krämen. Häll krämen i pajskalet.
  3. Lägg på hallonen.
  4. Rör ut saften med gelantinpulvret. Häll den över hallonen. Låt stelna i kyl ca 30 min.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *