Coq Au Vin

admin

Ingredienser

2 kycklingar (c:a 1 kg), 1 stor ungtupp eller 1 större kyckling
1 1 st gul lök
2.5 2.5 st små morötter (2-3st)
1 1 st purjolök
60 60 g smör (50-75g)
125 125 g rökt sidfläsk (100-150g)
1 1 st flaska rödvin (75 cl)
1.5 1.5 st lagerblad (1-2)
0.5 0.5 tsk svartpeppar
1.5 1.5 tsk tsk timjan (1-2tsk)
0.5 0.5 tsk stött rosmarin
2 2 st vitlöksklyftor
Skalet från 1/4 citron
Några persiljestjälkar
10 10 st schalottenlökar
300 300 g champinjoner, färska (200-400g)
3 3 msk vetemjöl
1 1 dl vatten
Persilja till garnering

Gör så här

1. Skölj och stycka varje kyckling i 8 delar. Skär fläsket i strimlor.

2. Skala löken och grovhacka. Skala morötterna och strimla dem. Snitta, skölj och skiva purjolöken.

3. Bryn fågelbitarna, några i taget, i en del av fettet på inte alltför stark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta. Obs! Tillaga inte coq au vin i en oemaljerad järngryta. Syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten.

4. Stek fläsket knaprigt och lägg det åt sidan så länge. Fräs grönsakerna efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, kryddor, pressad vitlök, citronskal och persiljestjälkar.

5. Låt koka upp. Låt grytan koka under lock på svag värme i 15–25 minuter. Den längre tiden för ungtupp eller större kyckling. Skala under tiden smålökarna. Det går lättast om de först får ligga i hett vatten.

6. Borsta svampen om den är färsk och skölj den om det behövs. Skiva eller dela eventuellt svampen i mindre bitar. Lägg den i stekpannan och låt det mesta av vätskan koka bort innan du lägger i lite fett.

7. Fräs svampen och schalottenlöken och lägg ned dem i grytan. Häll på lite svampspad eller vatten. Lägg också i det brynta fläsket. Tag eventuellt upp persiljestjälkarna. Låt koka i ca 10 minuter.

8. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda ner det i grytan och låt den koka i ytterligare 3–5 minuter.

9. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Klipp över rikligt med persilja. Servera med kokt ris eller potatis och en blandsallad.

http://www.recept.nu/1.279528/per_morberg/varmratter/kyckling_fagel/per_morbergs_coq_au_vin

Tags:

One Reply to “Coq Au Vin”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.