Chiligryta med bönor och bacon..

Stor kok Mängden inom parantes gäller 4 personer

  • 5 kg grytbitar av nöt eller högrev ( 600g)
  • 8 paprikor ( 1 )
  • 2 påsar fryst tinad hackad lök a 450 g ( 1 gul lök )
  • 16 vitlöksklyftor ( 2 st )
  • 1 1/2 kg rotselleri ( 200g )
  • 2 1/2 dl olja ( 2 msk )
  • ca 1 dl spiskummin ( 1 msk )
  • ca 1 dl paprikapulver ( 1 msk )
  • ca 1dl chilipeppar anchostyle ( 1msk )
  • 4 tsk kakao ( 1/2 tsk )
  • 6 dl chilisås ( 3/4 dl )
  • 8 burkar mörk lager  a 33cl  (1 burk )
  • 2 flaskor konc oxfond a 180 ml ( 3 msk )
  • 8 förp tärnad bacon a 140 g ( 1 pkt )
  • 8 burkar kokta kidneybönor a 380 g ( 1 förp )

 

Gör så här:

  1. Putsa köttet skär i 2 cm stora bitar.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och hacka löken eller andvänd den frysta löken, hacka vitlöken. Skala och skär rotsellerien i ca 1 cm bitar.
  3. Fräs löken, vitlöken och rotsellerien i olja i en kastrull ( ca 15 liters ) utan att den får färg. Låt spiskummin, paprikapulver och chilipeppar fräsa med någon minut.
  4. Till sätt kako, chilisås, lager och fond. Låt koka upp. Tillsätt köttet och koka upp igen. skumma av.
  5. Stek baconet i en stekpanna och tillsätt i grytan. Låt koka med  lock på svag värme i drygt 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Tillsätt paprikan efter halva tiden.
  6. Skölj och låt bönerna rinna av. Tillsätt dem i grytan och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Servera med bröd och turkisk yoghurt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *