Beer can chicken -Hel kyckling grillad på ölburk

beer can chicken - kyckling på ölburk

Antal portioner: 4
Ingredienser

1 st hel kyckling
Blötlagd rökved av äpple, körsbär eller hickory
1 burk lageröl (50 cl)
barbecuesås
3 dl salt
3 dl socker
5 liter vatten
2 st lagerblad
1 msk svartpeppar, krossad
1 tsk chiliflakes

 

Gör så här

1. Marinadlag
Koka upp 1 liter vatten med salt och socker så att det löser sig.

2. Tillsätt resterande 4 liter kallt vatten och lagerblad, svartpeppar och chiliflakes.

3. Låt lagen bli rumstempererad innan du lägger i kycklingen.

4. Kyckling
Låt kyckligen ligga ett dygn i lagen. Ta sedan upp den och spola av något.

5. Häll ur halva ölburken och trä kycklingen över ölburken.

6. Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Stäm av värmen, cirka 140 grader är bra.

7. Fördela de glödande briketterna i två högar i varsin del av grillen. Lägg lite rökved på glödbäddarna.

8. Ställ kycklingen mellan bäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Se till att den står stadigt.

9. Tillaga i cirka två timmar, tillsätt mer glödande briketter och rökved var 45:e minut så att glödvärme och rök hålls stabil.

Kanske dax att prova nästa helg 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *